Steensoep

Het originele artikel vind je hier :  eventreference.org/2015/06/29/stone-soup/ (de cursief geschreven tekst hieronder komt oorspronkelijk uit : http://www.extremelinux.info/stonesoup/stonesoup.html)

 

Er was eens een tijd, ergens in het na-oorlogse Oost-Europa, dat er een grote hongersnood was en de mensen sloegen alle voedsel op dat ze konden vinden. Ze verborgen het zelfs voor hun vrienden en buren. Op een dag kwam een ronddwalende soldaat in een dorpje en begon vragen te stellen alsof hij voor de nacht wilde blijven. “Er is niets te eten, nergens in de hele provincie” werd hem gezegd, “je kunt beter verder trekken”. “Oh, maar ik heb alles wat ik nodig heb” antwoordde de soldaat. “Ik dacht er in feite over om steensoep te maken om met jullie allemaal te delen.” Hij trok een grote ketel van zijn wagen, vulde het met water en maakte er een vuur onder. Toen, met groot ceremonieel, haalde hij een gewoon uitziende steen uit een fluwelen zakje en gooide het in het water.

Inmiddels, door het gerucht van eten, waren de meeste dorpelingen naar het plein gekomen of ze keken uit hun ramen. Toen de soldaat aan de “bouillon” rook en in afwachting zijn lippen likte, begon de honger de overhand over het scepticisme te krijgen. “Ahh” zei de soldaat nogal luid tegen zichzelf, “ik vind de smaak van steensoep toch zo heerlijk. Natuurlijk zou het nog lekkerder zijn met kool erin, dat is haast niet te verslaan”. Al gauw kwam een dorpeling aarzelend dichterbij, met een kool die hij uit zijn bergplaats had gehaald, en hij deed deze in de ketel. “Geweldig” riep de soldaat. “Weet je, ik had eens steensoep met kool en ook een beetje gezouten rundvlees, en het was alsof het voor een koning was.” De plaatselijke slager vond wat gezouten rundvlees… en het ging erin, en vervolgens aardappelen, uien, wortelen, paddenstoelen, en zo door, totdat er inderdaad een heerlijk maal voor iedereen was. De dorpelingen boden de soldaat een grote som geld aan voor de magische steen, maar hij weigerde deze te verkopen en trok de volgende dag verder.

De moraal is dat je door samen te werken, waarbij iedereen bijdraagt wat hij kan, iets groters is bereikt.

Terwijl er ongetwijfeld veel mensen zijn die voor tenminste een paar weken voorraden in huis hebben, zal het overgrote deel van de mensen waarschijnlijk niet genoeg in huis hebben van alles wat ze nodig hebben om de periode van de banken / valuta reset te overbruggen. Zoals het verhaal van de “steensoep” laat zien, hoeft dit geen onoverkoombaar probleem te zijn. Gemeenschapsmaaltijden zijn een geweldige manier om het probleem op te lossen van het voeden van een groep buren als er niets te koop is. Andere lokale gewoontes zoals het bijeenkomen met vrienden, families en buren kunnen ook plaatsvinden. In sommige culturen zijn er tradities van “gebraad” of het lokale “vis bakken”. Dit zal duidelijk niet overal kunnen werken. Maar het punt is dat we lokale gemeenschapsbijeenkomsten houden om de problemen op te lossen in een tijd van grote verwarring en onzekerheid. Zelfs in stedelijke gebieden of gemeenschappen waar veel vegetariërs zijn. kunnen deze ideeën met veel succes worden toegepast. Klik op de link hieronder om een wekelijkse traditie in een gemeenschap van San Francisco te bekijken:

http://sf.funcheap.com/event-series/free-community-dinner/ Community Meal Pic #2 Om de moraal van het “steensoep” verhaal nog eens te herhalen: “Door samen te werken, waarbij iedereen bijdraagt wat hij kan, is een groter doel bereikt.”

Als de menselijke vindingrijkheid wordt verbonden met grote compassie, kunnen mensen zich met elkaar verbinden en samen moeilijke tijden overwinnen. En dat zal dit keer niet anders zijn.

De mensheid kan – en zal – tieren gedurende de EVENT.

Plaats een reactie